Hyrläkare finns trots hyrläkarstopp

Trots att det gått över ett år sedan landstinget införde hyrläkarstopp finns det fortfarande vårdcentraler och läkarmottagningar i Sörmland som har hyrläkare. Ett exempel är Kungsgatans läkarmottagning i Eskilstuna, som nyligen fick dispens för ett antal hyrläkare för hela nästa år. Anledningen är läkarbristen.

- Jag önskar inget annat än att alla hyrläkare kunde ta en fast tjänst, säger Barbro Westerlund som är platschef på Kungsgatans läkarmottagning i Eskilstuna.

I oktober förra året införde landstinget hyrläkarstopp. Det kostade för mycket pengar. Men trots hyrläkarstoppet har olika vårdinstanser i länet i olika omgångar sedan dess fått dispenser för att rekrytera hyrläkare ändå, för att klara vården.

Enligt Barbro Westerlund, platschef på Kungsgatans läkarmottagning, som nyligen fått dispens att ha hyrläkare hela nästa år, innebär ”hyrläkarsystemet” en större administration och merjobb praktiskt och patienterna får möta olika läkare.

- Om du kommer idag för ett besök och så tycker läkaren att någon behöver titta på patienten om fjorton dagar då är det ofta en ny doktor. Tyvärr är det många som får byta läkare ofta.

Landstingets kostnader för hyrläkare har minskat kraftigt från 45 miljoner 2003 till tio miljoner hittills i år, så även om kostnaderna har minskat så har det politiska beslut som landstinget tog för ett par år sedan inte kunnat genomföras fullt ut.

I år har dispenser beviljats framförallt inom primärvården, men också ett fåtal inom psykiatrin och kvinnosjukvården och Barbro Westerlund, platschef på Kungsgatans läkarmottagning i Eskilstuna har en önskan:

- Det är att vi får en stab ordinarie doktorer.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Pegah Seif
pegah.seif@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".