Protester mot kvinnovåld

På onsdagen fick kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna Hans Ekström ta emot över 500 namnunderskrifter som samlats in av kvinnojouren Moa som ett upprop mot mäns våld mot kvinnor. Namninsamlingen för upp problemet på politikernas dagordning, säger Hans Ekström, men det är inte i första hand en fråga för kommunen, menar han. 

– Vi ställer ofta krav på att kommunen eller staten ska lösa olika frågor och ibland handlar det om vårt gemensamma ansvar och ett individuellt ansvar. Vi från kommunens sida måste se till att de som blivit utsatta att de får hjälp.

Men det är inte alla utsatta kvinnor som får hjälp menar Katarina Andersson som är ordförande för Kvinnojouren i Eskilstuna.

– De kvinnor som har ett fysiskt handikapp har svårt att komma in för att vi har trappor.  Kommunen vet om problemet, men vi har inte fått se någon tidsplan för det här.

En annan grupp är psykiskt sjuka kvinnor som söker akut hjälp efter ett övergrepp. De hamnar enligt Katarina Andersson i värsta fall på hotell.

– Det är inte att ta väl hand om sina kommunmedborgare.

Kommunstyrelsens ordförande, Hans Ekström, håller med om att kommunen måste göra något för kvinnor som inte får hjälp av kvinnojouren.

– Det måste vi ju göra något år. Jag har inte haft den här informationen tidigare och det är naturligtvis en sak som vi måste göra något åt. Det är naturligtvis oacceptabelt.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".