Kyrkliga församlingar går samman

28 kyrkliga församlingar i Strängnäs stift får en ny organisation vid årsskiftet. Antalet församlingar minskar från 107 till 90. Det är innebörden av att stiftet får en ny organisation från årsskiftet. Syftet är, enligt stiftet, att anpassa församlingarna till verkligheten. Idag samverkar många församlingar med varandra för att de har svårt att få präster till gudstjänsterna. 

- Ofta har mindre församlingar inlett ett samarbete för att de har svårt att få sina resurser att räcka till, bland annat prästresurser. De samarbetar om gudstjänster. För att vara församling måste man fira en huvudgudstjänst i veckan, säger Albin Andréasson, informationssekreterare i stiftet.

Ett annat skäl till sammanslagningar av församlingar är att det är svårt för de små att få förtroendevalda till exempelvis kyrkoråd som varje församling måste ha.

- Små församlingar har svårt att få förtroendevalda.

I och med att kyrkan skiljdes från staten fick man en ny kyrkoordning. Det är en förklaring till förändringen som nu sker från årskiftet.

- Det har mejslats ut vad som ska känneteckna en församling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".