"Olyckligt att hyrläkare finns kvar"

- Jag tycker att det är olyckligt att vi behöver använda hyrläkare fortfarande. Det innebär brister i kontinuiteten, säger Mikael Edlund, socialdemokraternas gruppledare i landstinget. Han kommenterar frågan om att landstinget Sörmland fortfarande har hyrläkare i vården trots hyrläkarstoppet i oktober 2004.

Landstinget Sörmland införde hyrläkarstopp för dygt ett år sedan eftersom det blivit för dyrt. Det var argumentet. Många politiker från vänster till höger håller också med om att hyrläkarna behövs så länge det är svårt att anställda egna på grund av läkarbristen.  

– Med tre läkare på plats, en 37 veckor och två på 40 veckor ser jag inte att det inte skulle leda till att man träffade samma läkare. Men olika patienter har olika behov av att träffa samma läkare vid återkommande besök, menar vd:n för företaget Rent a doctor, Ulla Tansen.

Landstinget Sörmland införde hyrläkarstopp och tyckte att kostnaderna var för stora, men hyrläkare är inte så dyra att anställa som landstingen påstår, hävdar Ulla Tansen. Hon är kritisk till att många landsting införde hyrläkarstopp för ett par år sedan.

Enligt Ulla Tansen behöver landstingen inte betala för exempelvis utbildningar och sjukskrivningar eftersom hyrläkarna är anställda hos ett företag och hyrs ut till landstingen.

-  Om man räknar in allt som en hyrläkare kostar för oss, pensioner, utbildning, semester så tror jag inte att skillnaden är så stor längre. Dessutom har lönerna för läkarna i den offentliga sektorn. Många av våra kunder (läs landsting) säger också att det har blivit billigare att hyra av oss.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".