"Ökad kvinnomisshandel under jul en myt"

Att kvinnomisshandeln ökar under julhelgen när familjerna är lediga är en myt. Det hävdar länets kvinnojourer, som säger att det inte är någon skillnad mellan julen och andra tider på året.
– Mäns våld mot kvinnor pågår året runt. Det finns ingen topp över jul inte. Det tror många, men så är det inte, säger Marianne Carlsson, ordförande för Nyköpings kvinnojour Mira.

Hur stort hjälpbehovet är under storhelgerna, varierar. På vissa jourer är det lugnare, i andra som vanligt. På kvinnojouren MOA i Eskilstuna förbereder man för kvinnor som behöver skyddat korttidsboende. Enligt tidigare års erfarenhet kommer kvinnorna antigen innan julen, eller på mellandagarna.

– Kvinnor har ofta svårt att komma loss under julen eftersom mannen är där. Kvinnor flyttar in innan eller efter jul, säger socialarbetaren Yvonne Risberg på kvinnojouren Moa i Eskilstuna. 

Kvinnojourerna i länet kan hjälpa till med allt från samtal till skyddat boende. För det mesta går kvinnojourerna runt med hjälp av frivilliga. Alla jourer har inte möjlighet att hålla öppet under kvällar eller helger, men kommunernas socialjour, sjukhus och polisen förmedlar kontakten med kvinnojourer även under obemannad tid.

– Om man fick önska så skulle vi önska att ingen skulle nyttja våra resurser, men så kommer det nog inte att bli

Behovet av hjälp är stort. I Nyköping sökte 221 kvinnor hjälp under förra året. I Eskilstuna fick 250 hjälp med samtal och 40 kvinnor och 46 barn fick hjälp med ett skyddat boende.

Milla Eronen
milla.eronen@sr.se