Färre amputationer för diabetiker med fotvård

Många av dom amputationer som diabetespatienter i Sörmland tvingas genomgå skulle kunna unvikas med bättre och förebyggande fotvård.  -Landstinget måste bli bättre på att informera om detta, säger diabetikern Erland Pettersson som amputerat sitt vänstra underben. 

Lars Steen som är överläkare och ordförande i diabetesrådet i Sörmland, menar att antalet amputationer skulle kunna undvikas i hälften av fallen med förebyggande fotvård. Enligt Lars Steen borde därför antalet fotterapeuter i länet fördubblas.

En undersökning som diabetesförbundet gjort visar att ungefär 30 amputationer genomförs på diabetiker varje år i Sörmland, varav hälften skulle kunna undvikas om man satte in förebyggande åtgärder.

Landstingsstyrelsens ordförande Gustav Wachtmeister håller med om att det finns för få fotterapeuter men kan inte lova att det kommer att satsas mer resurser på det området.
-Vi ska satsa på närvården i nästa budget, och det här finns med i diskussionerna, säger Gustav Wachtmeister till SR Sörmland.

Li Dunkers
li.dunkers@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".