SMHI söker fler väderobservatörer

SMHI söker nu väderobservatörer bland allmänheten runt om i landet, från skåne i söder till norrbotten i norr. Det är ett 30-tal nya observationsplaster som är aktuellt och arbetsuppgiften är att en gång om dagen mäta nederbörden och dessutom beskriva vilken typ av nederbörd som fallit, samt att mäta snödjup.

Till de som redan anställts hör den nyblivne pensionären Rolf Forslund från Södra Åbyggeby utanför Gävle. Han har nu redan en dryg månads erfarenhet av jobbet som väderobservatör och varje morgon klockan sju mäter han nederbörden. Dessutom ska han beskriva vilken typ av nederbörd som fallit och mäta snödjup om det är aktuellt.

Enligt Morgan Sinderland som är nätansvarig för SMHI:s manuella meterologiska stationer utökar man verksamheten för att få ett tätare nät av observatonsplatser. Informationen från väderobservatörerna används bland annat av klimatologerna på SMHI för analysera hur klimatet förändras över lång tid.

Charlotte Eklind
charlotte.eklind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".