Ett år sedan Tsunamikatastrofen

Flera ceremonier hölls på annandagen runt indiska oceanen till minne av de som dog i tsunamikatastrofen för på dagen ett år sedan. 

Kent Erlandssons familj, från Trosa, överlevde med sin familj, bland annat en sjuåring.

– Det tog jättehårt på honom. Han förknippar Thailand med något oerhört skräckslaget och otrevligt, det är ju helt klart.

Kent Erlandsson från Trosa stod på annandagens morgon för ett år sedan på Surin Beach utanför Phuket i Thailand. Han hade just packat för hemresan och ätit frukost och såg fram emot en sista skön dag på stranden. Hustrun och de två små barnen var kvar på hotellet en bit ovanför stranden.

– Väldigt långt ut såg man en stor våg som var på väg in. Vi sprang in på en höjd och tittade på den. Barnen såg folk som stod och grät. 

Ett skräckfyllt dygn senare satt Kent och hans familj på det första planet som gick från Phuket hem till Sverige. Det var kusligt glest mellan passagerarna på planet.

– Det som etsade sig fast i mitt minne är de här tomma flygplatsstolarna.

Kent skulle gärna ha varit i Thailand vid den ceremonin som idag hålls på årsdagen efter flodvågskatastrofen. Men det tillåter inte familjens ekonomi. Han hade velat visa sjuåringen Johan att Thailand inte bara är död och förstörelse. 

– Det tog jättehårt på honom. Han förknippar Thailand med något oerhört skräckslaget och otrevligt, det är ju helt klart.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".