Onödigt stark antibiotika i vården

Sjukvården behandlar patienter med onödigt stark antibiotika, som ökar risken för resistenta bakterier. Bland annat får hälften av de patienter som vårdas för lunginflammation på sjukhus fel sorts antibiotika. Det visar en studie gjord av Smittskyddsinstitutet.

Studien omfattar 54 av landets sjukhus, bland dem Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Studien utfördes under en dag samtidigt över hela landet. I Sörmland undersökte smittskyddsläkaren Carl-Gustaf Sundin och hans kollegor vilken antibiotika som närmare 500 inneliggande patienter fick. Och resultaten här var desamma som i resten av landet.

Patienter med lunginflammation eller med urinvägsinfektion fick onödigt stark antibiotika. Dessutom användes den starka antibiotikan alldeles för ofta förebyggande vid operationer.

- En viktig förklaring är nog att man vill vara så säker som möjligt. I grunden handlar det om omsorg om patienten. Vi tror att när man tittar på sådana här studier så kan man genom utbildning och information minska den breda antibiotikaanvändningen och får mer riktad behandling, säger Carl-Gustaf Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".