Nyköpingsbor söker stöd hos Fontänhuset

Allt fler personer med psykiska problem söker hjälp hos stiftelsen Fontänhuset i Nyköping.  Fontänhuset har ökat sitt medlemsantal med 30 procent.

Stiftelsen Fontänhuset i Nyköping som har sitt ursprung i USA har på sista tiden ökat sitt medlemsantal med 30 procent. I och med en flytt och ökat informationsarbete så har man fångat upp fler människor som lider av psykisk ohälsa och som hoppas på ett väl fungerande liv och ett arbete.

Fontänhusets idé är just att människor ska hitta tillbaka genom att känna sig behövda och då är grunden att ha arbetsuppgifter. I huset utför medlemmar alla arbetsuppgifter från matlagning till att sköta ekonomin. När tiden är mogen och människan känner sig stark så kan man få prova en anställning på upp till sex månader på ett av de företag som stiftelsen samarbetar med.

Toni Lappalainen är en av husets medlemmar. Han sökte sig till Fontänhuset för cirka ett år sedan efter en djup depression. I huset har han arbetat med det han är utbildad för, marknadsföring och kommunikation. Toni menar att han är revanchsugen och vill ut i arbetslivet men menar samtidigt att han lärt sig att skynda långsamt och att han nog kommer att bli kvar inom husets väggar ytterligare ett år för att känna sig redo att börja leta efter ett ”riktigt” arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".