Nyårsfirande ingen fest för djuren

Nyårsafton är en kväll de flesta vill ha fylld av glädje, fest och gemenskap. Men nyårsraketer och fyrverkerier gör det svårt för många djurägare att komma i feststämning då djuren blir rädda och lider av raketerna.

Fyrverkerier får bara säljas till den som fyllt 18 år. Trots detta är det vanligt att barn och ungdomar själva är ute och skjuter raketer berättar polisen i Eskilstuna, något som är farligt för dem och som skapar stort lidande hos en del av våra sällskapsdjur.

Hästar som i skräck sliter sig och springer ut på vägar skapar trafikolyckor. Hundar och katter som får äta lugnande mediciner, och förtvivlade hussar och mattar som försöker mildra ljuden utanför fönstret.

Enligt ordningsföreskrifterna för Eskilstuna kommun från 1995 krävs det tillstånd från polisen för att få skjuta raketer.

Föräldrar som köper ut fyrverkerier åt sina omyndiga barn och ungdomar bär ansvaret för den skada och olägenhet som drabbar annan person eller egendom - i det här fallet djuren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".