Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studsvik släpper ut farliga ämnen

Bland länderna runt Östersjön är kärnteknikföretaget Studsvik i Nyköping den största utsläppskällan av Strontium 90, ett radioaktiv ämne som är cancerframkallande i högre doser. Det visar en ny rapport från strålskyddsinstitutet, SSI.

Trots att Studsvik nu lagt ned båda sina kärnreaktorer så kommer strontiumutsläppen att fortsätta. Det säger Ann-Christin Hägg, enhetschef på SSI. Den huvudsakliga källan till Storntium 90 är bränsletesterna på ett av Studsviks laboratorier. Och storleken på utsläppen i framtiden beror enligt Ann-Christin Hägg på omfattningen av bränsletesterna.

Utsläppen av strontium 90 är ungefär 1000 gånger större per år från Studsvik än från det svenska kärnkraftverk som annars släpper ut mest av det radioaktiva ämne som i högre doser kan orsaka skelettcancer.

Det gör, enligt SSI, Studsvik till den i särklass största enskilda utsläppskällan av strontium 90 i Östersjöländerna och det via utsläppspunkterna i Sörmlandsskärgården.

Även då det gäller den radioaktiva isotopen tritium ligger Studsviks utsläpp ut i Sörmlandsskärgården i topp bland kärnkraftverken i Sverige. Men utsläppen av tritium väntas minska när nu reaktorerna i Studsvik stannat för gott.

SSI:s rapport visar också att vissa radioaktiva ämnen finns i betydligt större koncentrationer ute i miljön runt Studsvik än vid de flesta kärnkraftverk.

Det gäller framför allt cesium-137 i bottnar utanför Studsvik och i den algpåväxt som mäts på rep som hängs ned i vattnet.

Även mjölk från kor i Studsviks omgivning har högre halt av radioaktivt cesium än mjölk producerad i närheten av något av kärnkraftverken, bortsett från Forsmark, som ju ligger i ett område starkt påverkat av nedfall från Tjernobyl-olyckan. 

Men eftersom det är mycket låga doser så anser Ann-Christin Hägg att det inte finns någon anledning att oroa sig. Alla uppmätta utsläpp från Studsvik ligger under de gränsvärden som SSI satt upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".