Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet trafikdöda ökar i länet

Publicerat måndag 2 januari 2006 kl 11.09

Antalet döda i Sörmlandstrafiken ökade förra året. 15 personer dog jämfört med tio år 2004. Även antalet svårt skadade ökade.  Hittills känner vägverket till 105 fall, men siffran kommer att stiga ytterligare säger Mikael Klingstedt på Vägverket. Men Inge Carreman, chef för trafikpolisen i Sörmland, menar att dödsolyckorna i trafiken egentligen inte ökat eftersom två av olyckorna inte inträffade i trafiken.

- Den ena dödsolyckan inträffade på en privat tomt och den andra på en parkeringsplats, säger Inge Carreman, som menar att de olyckorna inte kan betraktas som trafikolyckor. 

I Sverige som helhet minskar antalet döda i trafiken stadigt. 2005 dog 440 personer, 40 färre än år 2004, vilket är rekordfå. Men det är ändå något av ett misslyckande eftersom det blir svårt att nå regeringens mål på 270 döda i trafiken år 2007, säger Mikael Klingstedt.

Det är inte i första hand antalet olyckor som minskar utan personskadorna som blir lindrigare. Det är tack vare fler mitträcken, rondeller, krockkuddar och bältespåminnare säger Mikael Klingstedt.

- I Sörmland har dödsolyckorna varit mellan 12 och 15 de senaste åren och ligger vi på 12 har vi uppnått delmålet i Sörmland, säger Inge Carreman.

Det är få dödsolyckor på de stora vägarna E4 och E20, farligare är de mindre landsvägarna och värst är riksväg 55 där tre personer dog förra året, men 55:an är på väg att förbättras, enligt Inge Carreman.

- Det pågår ett arbete där. Riksväg 55 söder om Katrineholm ska säkras med fler kameror och norr om Katrineholm mot Flen ska det bli mitträcken och ny förbifart Malmköping.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".