Expert misstänker hedersmord i Eskilstuna

Polisen misstänker att en kurdisk flicka från Eskilstuna kan ha blivit utsatt för ett hedersmord. En expert på området på Rikskriminalen hävdar att det finns flera frågetecken kring dödsfallet
Förra våren avlider en 22-årig kurdisk flicka i Eskilstuna av medicinförgiftning. Hon har fått i sig en mängd tabletter. Fästmannen, en svensk man, är förvånad över att hon dör så snabbt efter att anhöriga fått reda på att hon är tillsammans med en svensk man. Han misstänker att hon blivit utsatt för hedersmord. Men polisen lägger ned dödsfallsutredningen och rättsläkaren konstaterar att hon dog av en överdos läkemedel och att det inte fanns något som tydde på brott. Elisabet Fritz, som företräder den svenske mannen, kräver att en förundersökning ska inledas för att räta ut alla frågetecken som hon anser finns i fallet. Men både chefsåklagaren i Eskilstuna och överåklagaren menar att det inte finns skäl att inleda en förundersökning. Men Elisabet Fritz får stöd för sin sak av kriminalinspektör Börje Carlsson i Eskilstuna. Han menar att de förhör som är gjorda inte stämmer med de resultat som dödsfallsutredningen visat. Rikskriminalens expert på hedersmord, Kickis Åhré Älgamo, som yttrar sig på uppdrag av advokat Fritz, säger till Sveriges Radio Sörmland att det finns många frågetecken i dödsfallsutredningen och att polisen missat de kulturella delarna i sammanhanget. Men hon vill inte vidare utveckla detta. Frågan kvarstår alltså vilka frågetecken som finns i utredningen och varför brott inte kan uteslutas. Ënligt advokat Fritz har en Imam sagt att kvinnan för honom uppgett att hon blivit utsatts för hot och våld och blivit inlåst efter att anhöriga fått reda på att hon var tillsammans med en svensk man och planerade att gifta sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".