"Positivt med landsbygdsutveckling"

Merparten av de som varit inblandade i EU-projektet Våg 21, som ska främja utveckling på landsbygden, tycker att det varit positivt och att det gett resultat. Det visar en utvärdering som har gjorts. En del av dem som deltagit i projektformen ”Leader plus” har intervjuats och är positiva, berättar verksamhetschefen för Våg 21, Karina Veinhede.

Nu är det ett år kvar av projektet Våg 21 där ideella och det privata ska samarbeta med det offentliga i olika utvecklingsprojekt.

– De är i stort sett nöjda att jobba i projektform, men de säger att byråkratin är lite jobbigt ibland. På kontoret är vi ju hjälpare och granskare samtidigt.

Kontoret ligger i centrala Katrineholm och här har man sen 2001 lotsat främst ideella krafter från tre olika län fram till att tillsammans med tillexempel kommuner eller näringsliv söka EU pengar till olika projekt.

En av de idéer som blivit verklighet med Våg-21 pengar är gruvmuseet i Koppartorp.

– Det är en gammal lagerlokal. Det började med en studiecirkel, men det gick inget vidare, men sedan dök Våg 21 upp. Vi ansökte och sökte projektpengar och fick 244 000 kronor och fick dem, säger Kjell Lundström, en av de inblandade.

2007 är det slut med landsbygdsutvecklingsbidrag genom Våg 21 men än är det inte för sent att förverkliga sina ideer: 

– Det finns möjlighet att söka projektmedel fortfarande, verksamhetschefen för Våg 21, Karina Veinhede.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".