Kommuner utnyttjar Internet dåligt

Kommunerna är dåliga på att använda Internet för att ge invånarna kunskap om kommunens service. Det är slutsatsen i en rapport från Svenskt Näringsliv.

40 procent av landets kommuner lämnar ingen information på sina hemsidor om kvalitén på olika äldreboenden. Bara sju procent redovisar någon form av standardiserade jämförelser mellan kommunens skolor som skulle kunna underlätta ett val för elever eller föräldrar, enligt rapporten.

Ingen kommun i Sörmlands län kvalar in bland de tretton kommuner som enligt rapporten är bäst på att lämna information via Internet. Det betyder att ingen kommun i länet får mer än fem av tretton möjliga poäng i Svenskt Näringslivs studie. 

En övergripande slutsats i rapporten är att kommunerna är omoderna. De ”utnyttjar inte det skyltfönster som hemsidan innebär till att kommunicera med sina medborgare”, skriver rapportförfattarna.

Samtidigt finns goda exempel. Göteborg, Nacka och Piteå är kommuner som får högst betyg i studien. Alla kommuner har i dag en webbsida och runt 80 procent av landets barnfamiljer har PC och Internetuppkoppling, enligt rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".