"Trängselskatten inskränker allemansrätten"

Idag införs trängselskatt på prov i Stockholms innerstad. Men varför ska det kosta att köra bil i huvudstaden när stockholmarna åker omkring gratis på landet, undrar lantbrukare Torbjörn Granath på Kälkesta gård utanför Jönåker.

- Om man ska betala för att åka till Stockholm då är ju inte allemansrätten kvar riktigt. Jag har marker och folk får åka till mig för att plocka svamp och bär. De kan åka på mina vägar och jag kan inte ta betalt för det. Men om jag ska till Stockholm då måste jag betala.

Och Torbjörn Granath menar att det är många bönder med honom som tycker att det här är fel. Och de tycker att även de borde få ta ut en avgift. Torbjörn Granath håller med om att det kan behövas avgifter för att minska avgaserna men Stockholmrna har själva dragit på sig bekymren.

- Stockholm har inte behövt växa som det har gjort men man vill ha dit folk för att det ger status och skatteintäkter. Men då när man får bekymmer då klarar man inte av det längre och då läggs det ut på övriga Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".