Kritik mot att staten ordnar pokerspel

Svenska Spel kommer snart att erbjuda både pokerspel och hjälp mot spelmissbruk på sin hemsida. Pokerspel i statlig regi legitimerar spelandet, menar Roger Thörn vid Kolmårdens behandlingshem för spelmissbrukare. Men Svenska spel menar att poker på deras hemsida är en säkrare form av spel.  

Spelmissbruket ökar i Sörmland som på många andra håll i landet. På Svenska Spels internetsidor finns idag länkar för att Spelmissbrukare som går in på deras hemsida ska kunna söka hjälp för sitt missbruk. Trots det så fick Svenska Spel i november tillstånd av regeringen att öppna ytterligare en spelsida. Denna gång för pokerspel. Sidan öppnas i mars.

Just Internetpoker anser många är en av de mest beroendeframkallande formerna av spel, bland annat Roger Thörn vid Kolmårdens behandlingshem.

- Det här med Internetpoker är en farsot som dragit in över Sverige och som kommer att skapa stora konsekvenser, menar Roger Thörn.  

Men Andreas Jansson, informationschef på Svenska Spel, tycker inte att det är någon risk för att Svenska Spels sida för Internetpoker ska bidra till att öka spelmissbruket.

- Det här är en tryggare, säkrare form av poker. Naturligtvis kommer de som har problem även att spela vår poker. Men vi arbetar hårdare med det än många av våra konkurrenter.  

Roger Thörn vid Kolmårdens behandlingshem för spelmissbrukare håller inte med om att Svenska spels poker är en säkrare variant.

- De kommer inte att få över nya spelare utan de istället locka till sig nya spelare. Om staten skapar något sådant här så blir det legitimt att spela. En fara tycker jag, säger Roger Thörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".