Protester mot trång förskola

Det är vanligt med fler barn i barngrupperna än vad Skolverket rekommenderar. Ett exempel är barnomsorgen i Oxelösund. Föräldrar protesterar mot att det är för många barn i barngrupperna på flera förskolor i kommunen. Trots Skolverkets rekommendationer har det blivit ännu fler barn i grupperna efter nyår.

– Med den personalbemanningen som är tänkt ser inte jag möjligheten att fullt ut kunna ta hand om barnen. De kommr att förvaras istället för att utvecklas, säger föräldern Christian Ahl, som har barn på förskolan Skattkistan.

Enligt Skolverkets riktlinjer ska barngrupperna på en förskola bestå av ungefär 15 barn. Efter nyår är det 22. På över hälften av förskolorna i Oxelösunds kommun så är det fler barn än vad som rekommenderas av Skolverket.

Men Britta Bergström, ordförande i utbildningsnämnden i Oxelösunds kommun, tycker inte att det här innebär några problem eftersom kommunen ska anställa ytterligare en förskollärare.

– Det blir inte trängre på Skattkistan än på andra håll inom förskolan och ytan är så stor att det går in fler barn, men barnantalet per vuxen blir ju färre per personal när vi tar in mer personal.

Men Malin Lustin som har sin son på förskolan Skattkistan tror att det blir alltför rörigt med fler barn där.

- Jag tror att vardagen blir jobbig för barnen, att de inte får tid och uppmuntran och tid att utvecklas.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".