Skottlossning innan Nybrodramat

Flera vittnen har hört av sig till polisen sedan skottdramat i Eskilstuna på tisdagskvällen då en drogpåverkad 27-årig man sköt mot en bil, kapade och rånade en och försökte kapa en annan. Svante Melin vid länskriminalen säger att vittnesuppgifter gör gällande att det kan ha förekommit skottlossning innan händelsen på Nybron, på mannens väg från bland annat Strandgatan på andra sidan Eskilstunaån.

– Vi har uppgifter om att det varit skottlossning på andra ställen under hans väg och vi ska försöka få fram om det ärnågot annat som ligger bakom än ren påverkan av narkotika, om han är hotad eller liknande, men det vet vi inte.

Det var ca kl. 19.30 på tisdagen som en drogpåverkad 27-åring på väg på Nybron i centrala Eskilstuna i riktning mot centrum. Han springer ut i gatan och viftar med pistol mot en bil, men bilen kör vidare.

Mannen avlossar då ett skott som träffar bakrutan och kulan fastnar i baksätet. Mannen kapar och rånar sedan en annan bil och hotar den kvinnliga föraren. Han lämnar sedan bilen och tar sig till fots till restaurang Harrys där vakter håller honom tills polisen kommer och griper honom.

Den misstänkte är en 27-årig drogpåverkad man, som tidigare dömts för försök till grovt rån och olaga vapeninnehav. Han är nu misstänkt för mordförsök och grovt rån. Inga människor skadades fysiskt under skottlossningen, men flera personer chockades, berättar kriminalkommissarie Svante Melin.

– Jag blev orolig för att folk blivit skadade. Nu hade vi en otrolig tur att ingen blev skjuten. Folk är enbart psykiskt skadade.

Polisen ska under dagen förhöra den 27-årige mannen, som på onsdag förmiddag ännu inte hade hörts. Den misstänkte har inte kunnat höras eftersom han varit drogpåverkad. Polisen ska också höra de personer som blev utsatta, den person vars bil träffades av ett skott genom rutan, den kvinna vars bil blev kapad och rånad och ett antal personer i en annan bil som mannen försökte kapa. Ett stort antal vittnen har också hört av sig till polisen.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".