Nästa Gudrun ska klaras bättre

För ett år sedan blåste stormen Gudrun ner en hel del av skogen för Kjell Larsson vid Sundby utanför Malmköping. Två års skogsavverkningar blåste ner under en natt, men Kjell Larsson tycker ändå att han haft tur om man jämför med skogsägare i södra Sverige. Samtidigt har Lantbrukarnas riksförbund engagerat sig för att skogsägare i Sörmland ska vara bättre förberedda vid kommande stormar.

– Vi är inte så hårt drabbade i Sörmland och jag fick hjälp ganska omgående att ta hand om det som blåste ner, så jag har inte drabbats så hårt, säger Kjell Larsson.  

Skogen föll under stormen Gudrun och strömmen försvann för många. Morgonen efter stormen var fler än 22 000 hushåll i Sörmland utan ström, och det tog upp till en vecka innan alla hushåll hade strömmen tillbaka. Kjell Larsson säger att LRF nu har engagerat sig för att kunna hjälpa till vid nästa storm, och tagit kontakt med elbolag i Sörmland.

– Jag tror att i Katrineholm har man tecknat ett avtal med farmartjänst att patrullera för att hitta fel som behöver lagas för att få igång strömförsörjningen igen. Vi på landsbygden blir alltid mest drabbade när det blir strömlöst så det är viktigt att vi ser över vad vi kan göra, säger Kjell Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".