Flygskatt oroar anställda på Skavsta

Oroande och helt galet, så kommenterar flygplatsledningen på Skavsta utanför Nyköping den nya flygskatt som regeringen planerar att införa i sommar. Flygplatsledningen menar att skatten hotar jobb på flygplatsen och Mika Manner, styrelseordförande i Svenska transportarbetareförbundet vid Skavsta flygplats, är orolig för framtiden för de runt 75 medlemmarna som arbetar vid flygplatsen.

– Blir det mindre jobb så blir det varsel och vi vill ha kvar jobben, säger Mika Manner.

Från juli i år så planerar regeringen tillsammans med miljöpartiet och vänstern att införa en ny typ av flygskatt. Syftet med skatten ska vara en minskad miljöbelastning och ökade intäkter till staten. Skatten ligger mellan knappt hundra till tvåhundra kronor per passagerare och sträcka.

Kritiker menar att det här skulle innebära dyrare resor och därmed mindre resenärer, vilket i sin tur skulle leda till förlorade arbetstillfällen. Dessutom hotas de anställdas jobb ytterligare genom att lågprisflyg hotar med att flytta utomlands, till länder utan flygskatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".