Ingen ökad brottslighet efter lördagsöppet

Det finns inget som tyder på att brottsligheten i Sörmland har ökat sen Systembolaget började hålla öppet på lördagar. I debatten framfördes farhågor kring att bland annat våld mot kvinnor skulle öka.
En av de hårdaste kritikerna till lördagsöppet var nykterhetsförbundet IOGT-NTO:s ordförande Sven Olov-Carlsson, men han håller inte med om att de negativa konsekvenserna av de nya öppettiderna uteblivit. Det är istället så att man inte gör jämförelserna längre eftersom alla Systembolag har lördagsöppet. Varken kvinnojourerna i Sörmland, Brottsförebyggande rådet eller CAN har märkt av någon ökad brottslighet efter att Systembolaget i juli förra året började ha öppet på lördagar. Beslutet föregicks av en intensiv debatt där flera intresseorganisationer menade att brottsligheten och främst våld mot kvinnor skulle öka. Efter en första utvärdering syntes en ökande kvinnosmisshandel i vissa försökslän, men på längre sikt har Systembolagets utökade öppettider inte fått de konsekvenser många befarade. Men IOGT-NTO:s ordförande Sven Olov Carlsson menar att det idag är för tidigt att dra några slutsatser av de nya öppettiderna. Däremot har Systembolagets försäljning ökat. I Sörmland nådde försäljningen sin högsta nivå någonsin med drygt 1 miljon liter ren sprit, en ökning med 7 procent jämfört med året innan. Mest ökade försäljningen av öl.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".