Varning för felopererad rygg

En läkare vid ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs har fått en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, efter att ha opererat en diskbråckspatient på fel ställe i ryggen.

Det var i november 2003, när en patient i 50-årsåldern skulle opereras för diskbråck, som misstaget begicks. Men det upptäcktes först ett drygt år senare då mannen opererades igen, då vid Faluns lasarett.

I sin anmälan skriver patienten att feloperationen medfört en onödigt lång sjukskrivning, att hans problem kvarstått efter operationen och att den dessutom gjort att han kan få framtida men.

Den anmälde läkaren svarar att när han genomförde operationen hittade han inget tydligt diskbråck, vilket rötgenundersökningen hade visat fem månader tidigare. Enligt läkaren kan vissa diskbråck skrumpna och det skulle kunna vara förklaringen till att det såg annorlunda ut under själva operationen än vid röntgenundersökningen.

HSAN gör bedömningen att operationen var onödig men att den inte ökat risken för några framtida men. Trots det anser HSAN att läkaren inte fullgjort sina skyldigheter och att felet inte är ursäktligt. Därför tilldöms läkaren som disciplinpåföljd en varning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".