Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning om översvämning

Publicerat lördag 7 januari 2006 kl 08.10

Efter över tre år ska miljö- och samhällsbyggnads- depertementet utreda ett förslag om hur samhällen runt Mälaren ska skyddas bättre om det blir en kraftig översvämning. Bakgrunden är ett förslag från flera landshövdingar runt Mälaren.

Om det det blir kraftigt regn och vattennivåerna stiger för mycket i Mälaren så kan följderna bli mycket allvarliga för samhällen runt omkring.

Det skrev Länsstyrelsen i Stockholm i ett ärende till flera departement och myndigheter i oktober 2002. Bakgrunden var en översvämning i Vänern för sex år sedan som ledde till att Räddningsverket fick ett regeringsuppdrag att undersöka områden som är känsliga för översvämningar.

Landshövdingarna i Mälardalslänen skrev bland annat att en svår översvämning i Mälaren och i större vattendrag som förser Mälaren med vatten, exempelvis Hjälmaren, bli dyrt för samhället och den enskilde. Vägar, järnvägar, dricksvatten, bostäder och jordbruk kan påverkas.

En utredning har tittat på olika alternativ för att minska riskerna och förebygga. En möjlighet skulle vara att bygga skyddsmurar vid stränder och bebyggelse, men det skulle bli för dyrt och förändra landskapsbilden negativt, menar utredningen.

Det mest lönsamma och rimliga är att tappa av mer vatten än vad som idag tillåts från Mälaren till havet, enligt de förslag som lagts.

Det kräver en ombyggnad av slussen i Södertälje och att kanalen där förstärks för att kunna släppa in mer vatten. Man föreslår också en ombyggnad av Hammarbyslussen i Stockholm och att Stockholm stad för statsbidrag för att kunna genomföra alla de förslag som lagts fram för att skydda samhällen i Mälardalsområdet. Vad åtgärderna kostar framgår inte av förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".