Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Levande stadsdel planeras på Almnäs

I Strängnäs planerar kommunen sedan ett år tillbaka för vad som ska hända på P10:s gamla område när regementet är nedlagt. Det sker också på Almnäs i Södertälje, som försvaret lämnade efter 34 års verksamhet. Södertälje kommun vill ha bostäder i området och fastighetsägaren, statliga bolaget Ing 1 Vasallen, tror att det tar 10-15 år innan hela området är utbyggt och uthyrt.

– Uppdraget tar tid, men mellan 10 och 15 år har man satt som en generell gräns, säger Ulf Lundgren, vd för det statliga bolaget Ing 1 Vasallen, som ska försöka hitta hyresgäster och köpare, men det kommer att ta tid. 

Militären kom till Almnäs 1970. Det var då landets modernaste försvarsanläggning. Ingenjörstrupperna försvann i slutet av 90-talet och Swedint, med utbildning av FN-soldater, flyttade förra året till Kungsängen. Exakt vad som ska hända vet ingen i dag.

Tanken på en storflygplats är borta. Äldreboende och studentbostäder i kasernerna har diskuterats, en viss affärsverksamhet finns redan, men inriktningen verkar gå mot en helt ny stadsdel, bara några kilometer från Södertälje centrum. Där finns 17 kvadratkilometer mark och 60 000 kvadratmeter lokaler. 

– Det är en svensk småstad här ute. Det finns sjukhus, restaurang, hotell, kontorslokaler, lager, men det som saknas är bostäder. Vi jobbar med att få intressenter, företag, organisationer, nätverk och många olika verksamheter som kan passa här ute.

Det gamla militärområdet Almnäs utanför Södertälje kan bli en helt ny stadsdel med flera tusen innevånare, hoppas kommunen. 

– Vi har åkt runt med en landskapsarkitekt, vi har tittat på närheten till Södertälje, det är bara två tre kilometer genom skogen. Vi lägger nu startskottet för en lång process för en detaljplan, säger Södertälje kommuns utvecklingschef Ann-Charlotte Göthlén. 

En färdig detaljplan kan vara klar tidigast år 2007.

– Vi ser inte att området ska bli ett externhandelsområde utan en levande stadsdel med verksamheter, företag och bostäder, säger Södertälje kommuns utvecklingschef Ann-Charlotte Göthlén. 

Ett tiotal företag har hittills flyttat in på det nedlagda regementet Ing 1 vid Almnäs i Södertälje.

– Från början var vi tveksamma eftersom vi inte visste om folk skulle hitta hit. Jag skulle vilja att kommunen fluyyar hit och alla de stora företagen, men också handel, matbutiker, säger möbelhandlaren Nina Jansson.

Lars Fines, vd på företaget NC Meals, som tillverkar färdiglagad mat. 15 anställda lagar 2000 portioner mat om dagen i det ombyggda militärköket.

– Det har varit en rolig del att vi också kan gå in och sätta fart på ett ställe som man förknippar med något helt annat. Det viktigaste är att det här området får mer fart, liv och rörelse, med bostäder. Hellre det än tunga industrier.

Hasse Ehlert Radio Stockholm (SR Sörmland)
hasse.ehlert@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".