Polisen sämre på miljöbrott

Polisen i Sörmland har blivit effektivare på att utreda ekonomisk brottslighet men samtidigt blivit sämre på att utreda grova miljöbrott. Det visar polisens egen statistik. 

Drygt hälften av anmälningarna om ekonomiska brott ledde till åtal och fällande dom under förra året. Antalet uppklarade brott har därmed ökat med fjorton procent sedan 2002.

Förklaringen är att polisen utvecklats sin utredningsmetod när det gäller ekobrotten säger kriminalkommisarie Johan Levin, chef för eko- och miljöbrottsrotlarna.

Sämre går det med utredningarna om grova miljöbrott. Bara 20 procent av de anmälda miljöbrotten gick till åtal förra året. Det kan jämföras med 2002 då varannat anmält brott gick till åtal. Men antalet anmälda grova miljöbrott är bara en tiondel så många som de ekonomiska brotten.

Att så få miljöbrott klarades upp förra året förklarar kriminalkommisarie Johan Levin, med att polisens två miljöbrottsutredarna tagits i anspråk för ekobrottsutredningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".