Sjövikenbygget kan försenas

Miljööverdomstolen säger nej till en ansökan från Riksbyggen och en Bostadsrättsföreningen om att få bygga i Sjövikens vattenområde i centrala Strängnäs. Domen i miljööverdomstolen, som gäller byggnationer i vattnet, säger att parterna inte har rätt till vattenområdet och får därmed inte bygga kallbadhus, bryggor och en konstgjord ö.

Aktionsgrupp för Sjöviken har länge riktad hård kritik mot planerna och menar att området riskerar att bli alltför exploaterat.

För drygt ett år sedan sa miljödomstolen ja till byggnationerna och gav klartecken till att bygget fick sättas igång, bara man följde de villkor som sattes upp. Vad miljööverdomstolens dom har för betydelse är oklart. 

Stadsarkitekten i Strängnäs Anders Eriksson säger att man än så länge inte kan kommentera vilka konsekvenser domen kommer att få. Men han ser inte att man i dagsläget ska börja riva något som redan är byggt.

Han säger också att det är troligt att arbetet i vattnet försenas. Enligt Anders Eriksson jobbar också riksbyggens jurister med att redan ut vad domen kommer att innebära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".