Arbetslösheten ökar i länet

Den totala arbetslösheten i Sörmland ökar något. Nya siffror från Länsarbetsnämnden för december månad visar att arbetslösheten ökade med 0,2 procent jämfört med december 2004, vilket motsvarar lite drygt 360 personer. Arbetslösheten ökade i alla kommuner utom i Flen och Vingåker.

Katrineholm hade i december den högsta arbetslösheten i Sörmland med 9,3 procent. I Sörmland är den totala arbetslösheten 7,7 procent jämfört med 6,5 procent i landet i stort. 

Därefter kommer Eskilstuna och Flen med något mindre arbetslöshet. I Sörmland är den totala arbetslösheten 7,7 procent jämfört med 6,5 procent i landet i stort. Fler är

Förra året fick drygt 18 000 sörmlänningar ett arbete vilket är 900 fler än år 2004 och 2003. Däremot var det färre som fick arbete i december månad jämfört med december 2004.

Färre platser anmäldes på arbetsförmedlingarna förra året. Antalet varsel om uppsägning ökade kraftigt. Drygt 2000 anställda varslades om uppsägning, jämfört med drygt 1500 året före. 

Den öppna arbetslösheten, när en person inte har ett jobb och heller ingen annan sysselsättning i exempelvis ett arbetsmarknadspolitiskt projekt, ökade med 373 personer, eller 0,2 procent jämfört med 2004.

Den öppna arbetslösheten var högst i Katrineholm, med 6,3 procent. Motsvarande siffra för landet var 4,3 och för Sörmland 5,0 procent.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".