Sörmlänningar tvingas skaffa parabol

Om en dryg månad, den 27 februari släcks den analoga TV-sändaren för Nyköping, Oxelösund, Katrineholm, Flen, Vingåker och delar av Trosa och Gnesta. I april är det Eskilstunas tur. Och nu får vissa sörmlänningar rådet att skaffa parabol om de vill se på TV även efter att sändningarna blir digitala.

Inför nedsläckningen av de digitala sändarna har köerna blivit långa till länets Tv- och antennmontörer. En av dem är Tommy Eriksson i Nyköping. Den som vill ha hans hjälp får vänta i en månad.

- Ofta har kunderna ringt runt till flera och insett att det är så här. Men man försöker ju ta det så fort som möjligt, säger Tommy Eriksson.

I centrala Nyköping är det inget större problem att ta emot de digitala sändningarna.

- Men runt omkring Nyköping i t.ex. Skeppsvik, Nävekvarn och Tystberga är det lite svårare, konstaterar Tommy Eriksson.

Vad får du säga då till den som vill installera en sådan här box?

- Man får ju styra över dem till parabol.

När det analoga nätet släcks i Sörmland med start den 27 februari så är det långt ifrån alla som kommer att kunna titta på TV via det markbundna nätet, med digitalbox via en vanlig TV-antenn.

Flera antennservicefirmor vi varit i kontakt med säger att man på många orter tvingas rekommendera parabol istället, ett alternativ som kan bli betydligt dyrare och som få klarar av att installera själv. På vissa orter kan en fastighetsägare klara sig med box medan grannen tvingas sätta upp en parabol.

Men Sven-Erik Landgren på Terracom, säger att man jobbar för att minska problemen med att ta emot den markbundna signalen för digital TV.

- Vi kommer att komplettera nätet i t.ex. Nävekvarn, Nyköping, Tystberga, Trosa och Gnesta, säger Sven-Erik Landgren.

Kan du garantera att det blir klart till den 27 februari?

- Ja det kan jag.

Hur blir det i Flen, Katrineholm och Vingåker?

- Det ska inte bli några större problem. Vissa hushåll får väl anstränga sig lite extra med mottagarantennen, säger Sven-Erik Landgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".