Katrineholm måste få fart på fler branscher

För att det ska bli lika många nya jobb i Katrineholm, som dem gamla som försvann i samband med de stora nedläggningarna för några år sen så krävs det att jobben skapas i flera olika branscher. Det framgår av en utredning som ett konsultbolag gjort.

För att kompensera för alla jobb som försvann, då bland annat Flextronics och FCI lade ned i Katrineholm och det mesta av Scanias produktion flyttades till Södertälje, så krävs det att det blir fler jobb i många olika branscher.

Det räcker alltså inte med att satsa på utveckling i en bransch. Det visar en ny konsultutredning som beställts av Katrineholms kommun. De branscher som nämns är till exempel livsmedelsindustrin och tillverkning av elektronik och teleprodukter.

I rapporten så påpekas också att man inte ska stirra sig blind på stockholmsregionen, utan att en viktig sak är att försöka dra nytta av den utveckling som sker i Norrköping och Linköping. Där finns också ett framgångsrikt universitet, och ser Katrineholm till att dra nytta av den utveckling som universitet ger, så kan det i sin tur ge nya arbetstillfällen.

I rapporten betonas också att det är viktigt att kommunen lyckas samarbeta med företagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".