Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Överdrivna polisframgångar"

Publicerat måndag 16 januari 2006 kl 11.43

Stockholmspolisens särskilda satsning mot organiserad brottslighet - projekt Nova - har framställts som en stor framgång. Men Dagens Nyheter skriver idag att polisledningens siffror är kraftigt överdrivna. Gamla fall har tagits med i statistiken, liksom brott som lösts av poliser ute i landet. Bland annat har två fall som Eskilstunapolisen löst räknats som framgångar för Stockholmpolisen.

Nova-projektet gick ut på att bekämpa den mest samhällsfarliga kriminaliteten i Stockholms län och att minska antalet aktiva gärningsmän inom grov eller organiserad brottslighet. För att underlätta arbetet upprättades en lista på 149 särskilt kriminella personer. I augusti i fjol lämnade så polisledningen i Stockholm en skriftlig redovisning av Novaprojektet till politikerna i polisstyrelsen. Slutsatsen var att Nova var en framgång. 93 av de 149 personerna uppgavs ha dömts ”efter olika riktade insatser”. I 36 av fall skulle påföljden ha blivit fängelse i ett år eller mer. Siffrorna har lett till att projektet hyllats på andra håll i polisorganisationen och Nova väntas nu stå modell för liknande satsningar. Men av de 36 fallen har 15 av dem, enligt Dagens Nyheter, felaktigt räknats med i sammanställningen. Bland annat har Eskilstunapolisen löst två av fallen på Stockholmspolisens lista, det ena rörande rånförsök och det andra grovt narkotikabrott.

Kommissarie Gunnar Appelgren, operativ chef på Eskilstunapolisen, säger till DN att han tycker att tidningens undersökning understryker behovet av säkrare utvärderingsmetoder. Han menar att det ofta blir fel när polisen ska mäta sina resultat och konstaterar också att polisen generellt är dålig på att följa upp och utvärdera sin egen verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".