Enhetschef åtalad för grov förskingring

En tidigare enhetschefen i Eskilstuna kommun åtalades på måndagen misstänkt för nio fall av grov förskingring för ett sammanlagt värde på drygt en miljon. Han åtalas bland annat för att ha överlåtit kommunala fordon på en föreningen han var ordförande i. Han åtalas också för att utan befogenheter ha beslutat om renovering av KFUM:s lokaler för närmare en miljon och låtit kommuen betala - det enskilt största beloppet i utredningen.

Mannen är i 50-årsåldern och arbetade tidigare som enhetschef på en förvaltning i Eskilstuna kommun. Han åtalades idag för nio fall av grov förskingring.

Han åtalas bland annat för att utan befogenheter ha beslutat om renovering av KFUM:s lokaler förra våren för närmare en miljon - det enskilt största beloppet i utredningen. Han misstänks för att ha låtit kommunanställa utfört renoveringen och sedan låtit kommunen betala. Han misstänks ha lovat att föreningen skulle slippa betala fakturan.

Det var när den förvaltning mannen arbetade vid tog över ansvaret att sköta och dessutom äga kommunens fordon som enhetschefen avslöjades. Förvaltningen gick igenom kommunens fordon och upptäckte att det saknades några. Förvaltningen misstänkte att enhetschefen hade skrivit över fordonen på sin förening.

Han polisanmäldes och stängdes av i avvaktan på utredningen. Ytterligare misstankar riktades mot honom senare och han avskedades. KFUM hade överraskande fått en faktura på en miljon av kommunen efter att kommunen börjat gå igenom vad enhetschefen gjort i sin tjänst efter att han avslöjats med att ha skrivit över kommunala fordon sin förening.

Den tidigare enhetschefen åtalas också för att utan att ha rätt till det låtit kommunanställda använda kommunala fordon för att köra ut kataloger till olika idrottsföreningar och till sin egen förening, som dessutom fick pengar för utdelningen.

Dessutom åtalas han för att ha använt kommunanställda och tryckeriutrustning rör att framställa reklamfoldrar och broschyrer för sin förening.

Åtalet innehåller en rad liknande misstankar där den tidigare enhetschefen, enligt åklagaren, uppsåtligen eller av oaktsamhet utnyttjat sin ställning.

Enligt åklagaren har den tidigare enhetschefens uppsåtligen eller av oakstamhet utnyttjat sin ställning som enhetschef i kommunen för egen vinnings skull. Lagtexten om grov förskingring säger ”vinning för sig själv eller annan” och de två likställs, enligt polisens utredare. I det här fallet skulle det vara vinning för föreningen.

Enhetschefen har i stort sett gått med på omständigheterna i utredningen, men förnekar brott.

Straffet för grov förskingring är lägst sex månaders fängelse och högst sex år. Straffet för förskingring är fängelse i högst två år.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".