Extra möte om byggavtal

Kommunsstyrelse ska ha ett extra sammanträde med anledning av uppgifterna om att Eskilstuna kommun kan ha brutit mot upphandlingsreglerna när det gäller avtalet med byggföretaget Peab.
EU-kommissionen har ifrågasatt kommunens agerande, när man inte lät andra företag lämna anbud på byggprojeketet om idrottsarenorna. Enligt Tommy Hamberg, miljö- och byggnämndens ordförande i Eskilstuna, behövdes inte någon offentlig upphandling. Byggföretaget Peab fick för två år sedan uppdraget av kommunen att bygga tre idrottsarenor och köpa mark av kommunen för att bygga bostäder. Kommunen får på det viset in pengar och hyr anläggningarna av Peab, men affären skedde utan att andra byggföretag fick lämna anbud. Det har tidigare ifrågasatts av oppositionen. Nu ifrågasätter EU-kommissionen kommunens avtal med Peab och hävdar att projektet utgör ett avtal för offentlig upphandling av byggentrepenad. Om det senare visar sig att det varit en skadlig konkurrens kan det i princip betyda att ett konkurrerande byggföretag, som anser sig ha lidit ekonomiskt skada pga av att Peab fick uppdraget, kan stämma kommunen och kräva skadestånd. Kommunsstyrelse ska ha ett extra sammanträde med anledning av de nya uppgifterna. Kommunens jurist Helen Westdahl säger att kommunen har gjort juridiskt rätt, men medger också att rättsområdet är osäkert.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".