von der Esch till attack om KU-förhör

Den kristdemokratiske riksdagsmannen Björn von der Esch, från Vagnhärad, går nu till hårt angrepp på det egna partiet. Det handlar om att kristdemokraterna tillsammans med folkpartiet vill ersätta några av sina ledamöter i konstitutionsutskottet KU och istället sätta in advokater för att toppa sina lag inför KU-förhören om regeringens brist på agerande under Tsunamikatastrofen, förhör som ska pågå under våren. 

Björn von der Esch menar att det ger signaler om att förhören är en rättegång, vilket han anser är fel. 

Det är alltså både kristdemokraterna och folkpartiet som vill toppa sina lag inför konstitutionsutskottets utfrågningar i vår, utfrågningar om regeringens misslyckande och brist på agerande under Tsunami-katastrofen. KU-förhören har omnämnts som dom viktigaste på flera år.  

Björn von der Esch menar att det ger fel signaler att sätta in advokater som utfrågare bland annat därför att det ger bilden av att det handlar om en rättegång, vilket ju inte är fallet. Men han får mothugg av kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund, som anser att det är viktigt med vana utfrågare.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Pia Fridén, P1 Morgon
pia.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".