Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget vann mångårig miljöstrid

Publicerat onsdag 18 januari 2006 kl 10.34

Landstinget Sörmland har vunnit en mångårig miljöstrid om en gammal nedlagd tandklinik i Eskilstuna, Klosterkliniken. Konflikten gäller vilka åtgärder landstinget måste göra på fastigheten för att hindra spridning av kvicksilver från amalgam. Nu har den högsta instansen, miljööverdomstolen, sagt sitt och tillmötesgår landstingets krav gentemot kommunen.

Folktandvårdens klinik i Eskilstuna användes i över 30 år från slutet av 60-talet, men lades ner på 90-talet. I augusti 2001 krävde kommunens miljö- och byggnämnd att Landstinget, som tidigare hyresgäst i fastigheten, skulle sanera fastigheten och ta bort kvicksilverförorenade avloppsrör eller plugga igen dem för att hindra spridning av gamla amalgamrester till omgivningen.

Landstinget har i alla år ansett att det blir dyrt att ta bort alla rör eftersom det skulle innebära omfattande arbeten på fastigheten. Landstinget tycker att det räcker med att spola rören med högstryckspolning och sedan plugga igen dem. Landstinget anser också att föroreningarna och riskerna inte är lika stora som kommunen ansåg.

Efter flera juridiska turer i kommunens och på Länsstyrelsen kom miljödomstolen för ett år sedan fram till att landstinget var skyldig att betala för en sanering och att rören skulle tas bort. Men nu säger den högre instansen, miljööverdomstolen, att det räcker med att landstinget pluggar igen rören.

Fastighetsägaren, som hyrde ut tandkliniken till Landstinget, har planer på att bygga bostadslägenheter i fastigheten och tycker att landstinget ska återställa den eftersom landstinget har haft verksamhet där.

Den högsta instansen i miljömål, miljööverdomstolen, slår fast i en dom som kom igår att det räcker med att landstinget pluggar igen rören. Därmed upphävs miljödomstolens dom och den högsta instansen går på Länsstyrelsens beslut från oktober 2002. Den snart sex år gamla miljöstriden är därmed slut.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".