Klassmorfar blir idrottsfadder

Föreningen Klassmorfar i Sörmland vill förse länets idrottsföreningar med så kallade idrottsfaddrar: trygga äldre människor som ska finnas till hands för klubbarnas sportande barn och ungdomar.

- Att en vuxen finns till hands ger barnen trygghet, säger Hans Linke, utbildningsansvarig för Klassmorfar i Sörmland.

I skolan finns klassmorfar och efter skolan är det många barn som tränar. Om Hans Linke får som han vill så ska en idrottsfadder finnas till hands före träningen eller matchen innan idrottsledarna kommer och tar över.  

- Plötsligt får vi en täckning med vuxennärvaro från åtta på morgonen till i vart fall sex, sju på kvällen, konstaterar Hans Linke.

Christian Welander, kanslichef på Sörmlands fotbollsförbund, har nappat på idén med idrottsfaddrar. Fotbollsförbundet arbetar med ett projekt som kallas nollvisionen. Projektet ska få bukt med dåligt uppförande på planen och i det arbetet måste de vuxna ta en ansvar menar Christian Welander.

- Det vore det tjänstefel om inte jag nappade på en sådan här idé, säger Christian Welander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".