Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot nytt tandvårdssystem

Landstingsstyrelsen ska på fredagen fatta beslut om ett förslag om vilka priser som ska gälla enligt ett nytt tandvårdskoncept som folktandvården i Sörmland vill genomföra i april, men förslaget får kritik. Agneta Marcks, divisionschef på vårdföretaget Praktikertjänst, som har runt 1500 tandläkare, tror att förslaget kommer att minska valfriheten till att kunna välja tandläkare eftersom man binder upp sig hos en tandläkare vill under en längre tid.

Förslaget innebär att man ska kunna teckna ett avtal med folktandvården i Sörmland för att få sin tandvård till ett fast pris.

Sörmlänningar kommer att erbjudas det här avtalet om man är mellan 23 och 63 år.  Priserna förväntas ligga på mellan 40 kr till 830 kronor i månaden.

Om man väljer att teckna ett abonnemang med folktandvården hamnar man i någon av de elva prisklasserna som finns å det beroende vilken tandvård man förväntas behöva. Som minst 480 kronor per år och som mest 9960 kronor per år om man har stort behov av tandvård.

Abonnemanget kommer även att ge trygghet eftersom det ingår vård om det skulle hända något oförutsett. Folktandvården har som mål att femtontusen personer ska teckna ett abonnemang.  

Agneta Marcks är divisionschef för tandvård på vårdföretaget Praktikertjänst som har runt 1500 tandläkare. Hon tror att förslaget kommer att minska valfriheten till att kunna välja tandläkare eftersom man binder upp sig hos en tandläkare vill under en längre tid. Hon tror också att systemet kommer att gynna de som har friskast tänder.

Landstingsstyrelsens politiker vill inte kommentera kritiken innan sammanträdet, som ägr rum under fredagen.

Richard Sundwall
richard.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".