Militärfälten: Halv seger för Strängnäs

Det ljusnar för Strängnäs utbyggnadsplaner efter P10-nedläggningen. I alla fall när det gäller utbyggnaden av det så kallade Norra fältet närmast Strängnäs tätort.  Den bedömningen gör flera av de sörmländska politiker som på torsdagen träffade både generaldirektörerna för Fastighetsverket och Fortifikationsverket.

– Allvaret är markerat inför alla inblandade parter. Ingen kan leva i någon som helst tvekan att kombinationen norra fältet där fastighetsverket har anspråk och Häradsfältet, som försvaret vill ha kvar är katastrofalt för Strängnäs, säger Ulf Kristersson, moderat finanskommunalråd i Strängnäs.

Det skulle ha varit två möten där såväl sörmländska riksdagspolitiker, som den politiska ledningen i Strängnäs, och landshövdingen, skulle möta generaldirektörerna för de statliga intressenterna fastighetsverket och Fortifikationsverket plus finansminister Pär Nuders statssekreterare Jens Henriksson för att prata ut om det som man från sörmländskt håll ser som statliga hinder för Strängnäs utveckling.

Nu blev det ett sammanslaget möte där både fastighetsverkets planer på att använda marken vid Norra övningsfältet till jordbruk och försvarets ovilja att lämna ifrån sig Häradsfältet kom upp på bordet och där motsättningarna ventilerades.

I ett pressmeddelande skriver oppositionsrådet i Strängnäs, Tord Tjernström, att man framför allt kom ett steg närmare en lösning på framtiden för det strandnära Norra fältet där Strängnäs vill bygga bostäder och den uppfattningen delas av moderata kommunalrådet Ulf Kristersson.

– Det är en halv framgång, men mycket återstår. Hela Härad återstår.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".