Trögt med plusjobben i Sörmland

Det går trögt med regeringens satsning på så kallade plusjobb i flera sörmländska kommuner. I exempelvis Strängnäs är det osäkert om det överhuvudtaget kommer att bli några. Kommunen vägrar förhandla om plusjobbarnas löner, något som facket Kommunal ställer som krav.

Hittills är det bara i fyra sörmländska kommuner som alla avtal är klara och kommunerna kan börja anställa plusjobbare och det är i Eskilstuna, Nyköping, Flen och Oxelösund. 

I Katrineholm saknas fortfarande avtal med kommunal och i Strängnäs och Gnesta har förhandlingar med facken ännu inte inletts. 

I Strängnäs är det oklart om det blir några plusjobb överhuvudtaget. Det finns enligt arbetsförmedlingen statliga pengar för 35 plusjobb i Strängnäs, men kommunen anser sig bara ha plats för ett 20 tal, och vägrar alltså diskutera kollektivavtal för plusjobbarna, något som kommunal ställer som krav. Och kommunens ambition att komma överens med något annat fack kan bli svårt att leva upp till.

SKTF: s ordförande i Strängnäs, Inger Jansson, säger sig helt sluta upp bakom kraven på kollektivavtal. Ombudsman Sten Elofsson vid Kommunal Sörmland misstänker att politikerna i Strängnäs och Gnesta försöker stoppa plusjobben av ideologiska skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".