Färre sörmlänningar lever på "kassan"

Det så kallade ohälsotalet minskade i landet med litet drygt en dag förra året. Till runt 41 dagar. Det framgår av statistik från Försäkringskassan. I Sörmland hade Strängnäs det lägsta ohälsotalet med 37 dagar och Oxelösund det högsta med 58 dagar. Det genomsnittliga ohälsotalet i Sörmland är runt 45 dagar. En minskning med runt fyra procent på ett år. 

”Hälsosammast” efter Strängnäs är Eskilstuna med ett ohälsotal på 43, Trosa med 44 och Gnesta och Nyköping med 45 dagar. Katrineholms tal ligger på 47, Flen har drygt 50 och Vingåker 54 dagar.

Ohälsotalet är försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen och består till största delen av sjuk- och aktivitetsersättning. Sjuk- och rehabiliteringspenning står för en mindre del.

Regeringens mål är att få ner det genomsnittliga ohälsotalet i landet till 37 dagar till 2008. Det lokala målet för Sörmland är knappt 40 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".