Träning på recept i Eskilstuna

Att träning kan vara en bra medicin är väl känt. Sedan förra veckan finns nu möjligheten att få lämplig träning på recept i Eskilstuna och det som ett led i ett EU-finansierat projekt. Ett 30-tal patienter har redan fått sina träningsrecept utskrivna.

Möjligheten att ordinera träning på recept har funnits sen 2001 i Sverige. Katrineholm började i september i fjol och nu drar ett projekt igång i Eskilstuna.

Det fungerar så att sjuksköterskor, sjukgymnaster eller läkare kan skriva ut träning på recept och sen får patienten besöka Friskis & Svettis i stan där det finns lågintensiv spinning, gymping eller styrketräning med instruktörer.

Träningen är anpassad till människor som är sjuka eller har ont - men tanken är inte att dom som tränar ska betraktas som patienter utan som motionärer. Under sex månader gäller receptet och under den tiden är priset kraftigt subventionerat - sen gäller dom vanliga priserna igen.

Att projektet kommer igång just nu beror på att EU genom Mål 3 gått in och finansierat en halvtidstjänst på träningsanläggningen. Sjukvården däremot har inga kostnader alls för detta. Hittills har ett 30-tal patienter från olika vårdinrättningar fått träning på recept.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".