Elevflytt ska hindra segregation

För att få en bättre blandning av elever med invandrarbakgrund och svenska elever i Katrineholm diskuterar nu skolorna där möjligheten att bussa elever i åk 1-3  från Nyhemsområdet till Sjöholm skola och Strångsjö skola. Annelie Hedberg, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att segregationen behöver brytas.

- Vi är bekymrade över att vi har flera segregerade skolor. Vi har många skolor på landsbygden med bara svenska elever och flera skolor med invandrarbarn.Egentligen handlar det om bostadssegregation i Katrineholm, säger Anneli Hedberg.

- I grund och botten är det det, men vi har inte möjligheter att vänta på att kommunen löser den stora frågan. Vi känner att vi vill ta tag i det här redan till hösten.

Pirjo Heibrant är lärare i en etta på Nyhemsskolan och är positiv till förslaget.

- Jag tror att det är bra att det blir en integrering av våra barn.

Birgitta Åberg Mård rektor på Nyhemsskolan och säger att något måste ske.

- Jag tror att det är nödvändigt att göra en förändring. I de lägre åldrarna har vi invandrarbarn till 80-90 procent. För svenska språkets utveckling behöver barnen träffa fler svenska barn.

Karina Frölund
karina.frölund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".