Skärgårdsbor kommer inte till jobbet

Personer som bor i den sörmländska skärgården tvingas veckopendla nu på vintern eftersom svävaren som trafikerar öarna bara kör turer tre dagar i veckan. Göran Gullbrand på Länstrafiken, säger att trafiken i skärgården inte är menad för arbetspendling men utesluter inte att den kan utökas om Nyköpings kommun skjuter till pengar för det.

Ingvar Carlsson, som bor på Sävö, och har eget företag i Nyköping tog båten in i måndags och kan inte komma hem förrän på torsdag.

- Jag har ett företag att sköta och åker in till Nyköping varje dag när båttrafiken fungerar. Nu åker jag in på måndagen sedan kan jag inte komma in förrän på torsdagen. Det är inte tillfredsställand när kommunen samtidigt säger att skärgården ska vara befolkad, säger Ingvar Carlsson.

Göran Gullbrand på Länstrafiken, säger att trafiken i skärgården inte är menad för arbetspendling utan bara är kompletterande trafik. Men han är inte motståndare till en förändring:

- Vi har sedan tidigare inplanerade möten under februari mars. Till syvende och sidst är det Nyköpings kommun som avgör om kollektivtrafiken i skärgården ska utökas, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".