Outokumpu får kritik efter dödsolycka

Arbetsmiljöverket riktar nu hård kritik mot ståltillverkaren Outokumpu i Torshälla efter arbetsplatsolyckan i höstas då en 57-årig man klämdes till döds. I ett meddelande till företaget påpekar verket allvarliga brister inom flera områden och kräver långtgående förbättringar.

Det var den 28 november förra året som den tragiska olyckan inträffade. Den 57 årige truckföraren höll på att stuva om i en stapel, en så kallad stuv, av rostfria rör som kom i rullning. 57-åringen hann inte undan utan klämdes till döds.

Arbetsmiljöverket riktar nu skarp kritik mot Outokumpu för brister i arbetsmiljön i fabriken som kan ha bidragit till att olyckan inträffade. Verket pekar dels på att rörstuven bestod av buntar av olika typer av rör som inte säkrades på ett tillräckligt säkert sätt och att den rörstuv som rasade därmed kan ha blivit instabil.

Enligt verket var det en brist att det inte fanns klara instruktioner om att bara säkrade rörstuvar fick lossas, och arbetsmiljöverket kräver nu en översyn av hur stuveriarbetet ska utföras för att minska riskerna.

Vidare pekar arbetsmiljöverket på flera brister i underlag och konstruktion som belastades av rörstuvarna. Det handlar bland annat om krokiga balkar som rören låg på och att marken lutade utåt mot körvägen.

Det här är förhållanden som var och en för sig eller tillsammans kan ha bidragit till att rörstuven rasade, säger arbetsmiljöverket i sitt inspektionsmeddelande som också här innehåller krav på säkerhetsförbättrande åtgärder.

Det finns också brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet som gjorde att riskerna med stuveriarbetet inte uppmärksammats. Outokumpu har heller inte haft fungerande rutiner för olycksfalls och tillbudsrapportering i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Vid arbetsmiljöverkets inspektion kom det fram att liknade ras av rörstuvar förekommit flera gånger tidigare som allvarliga tillbud men att lämpliga åtgärder alltså ändå inte vidtagits vilket ledde fram till dödsolyckan i november.

Samtidigt med arbetsmiljöverkets granskning pågår en polisutredning av dödsolyckan på Outokumpu i Torshälla.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".