Låntagare oroas av räntehöjning

I fredags höjde Riksbanken reporäntan och många oroliga låntagare har hört av sig till Eskilstuna Rekarne Sparbank. Men än så länge är det få som bundit räntan på sina lån, säger Erik Kuivaniemi som är låneansvarig på banken.   

- Det är många som har ringt men inte så många som bundit sina lån, säger Erik Kuivaniemi, låneansvarig på Eskilstuna Rekarne Sparbank.

Vad ger ni för råd till dem som ringer?

-  Det beror på personen. Den oroliga bör binda sina lån men rörlig ränta är billigast i längden, säger Erik Kuivaniemi.  

Många hade väntat att riksbanken skulle höja sin styrande reporänta och så skedde i fredags, från 1,50 procent till 1,75 procent. I reda pengar är det inte särskilt mycket kanske, för 0,25 procent på ett miljonlån betyder 150 kronor mer i månaden. Men många ringde till banken i går och i morse för att den här höjningen som är den första på fyra år kanske följs av fler. Men vad som än händer brukar det inte handla om minuter när man ska fatta beslut om man ska ha fast eller rörlig.

- Ofta är lånen ändå bundna i tre månader så även om reporäntan ändras imorgon så händer det inget på ditt lång imorgon utan du har kanske lånet bundet ytterligare två månader till samma ränta, säger Erik Kuivaniemi.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".