Kritik mot uteblivna plusjobb i Strängnäs

Strängnäs kommun får hård kritik för att den vägrar ordna så kallade plusjobb.
– Jag tycker att det är beklagligt. Det kommer att drabba i första hand de som är arbetslösa och invånarna som inte får guldkanten på tillvaron, säger Laila Bjurling, socialdemokratisk riksdagsledamot från Eskilstuna tillika ledamot i  riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Strängnäs har möjlighet att få statlig finansiering för 35 plusjobb, men kommunen vägrar skapa några jobb om inte facken frånsäger sig rätten att skriva kollektivavtal och löneförhandla för plusjobben.  

I flera sörmländska kommuner är det redan klart med avtal mellan kommun, arbetsförmedling och fack om regeringens satsning på plusjobb i den offentliga sektorn.

I Oxelösund, Nyköping, Flen och Eskilstuna får långtidsarbetslöa möjlighet till sysselsättning. I andra kommuner har det gått mer trögt och allra trögast har det gått i Strängnäs där inga förhandlingar ännu har inletts med facken.

Eftersom vare sig kommunal eller tjänstemannafacket SKFT är beredd att frånsäga sig den lagstadgade rätten att förhandla om kollektivavtal för löntagare kan konsekvensen bli att det inte skapas några plusjobb i Strängnäs. Laila Bjurling tror att kommunens förhandlingsovilja kommer att slå tillbaka mot dom borgerliga partierna.

– Jag tror att det blir en sak för väljarna i valet att ta ställning till om man vill ha fortsatt borgerligt styre, som anser sig ha råd att säga nej till gratis arbetskraft som kan förbättra kvalitén på tjänsterna i offentlig sektor.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".