Outokumpu fortfarande utan skyddsombud

Stålföretaget Outokumpu i Torshälla som tillverkar rör har fortfarande inga lokala skyddsombud sedan alla 20 skyddsombuden hoppade av i protest i december. Det regionala skyddsombudet i Eskilstuna har fått ta över ansvaret men han säger att det inte fungerar och att säkerheten på företaget riskeras.

Under tiden har metalls regionala skyddsombud i Eskilstuna, Agne Larsson, fått ta över ansvaret för skyddsarbetet på Outokumpu. Någon som han inte tycker fungerar.

- Jag har inte samma inblick som de ordinarie skyddsombuden och just nu fungerar inte skyddsarbetet. Det finns en risk att folk kan göra sig illa där ute, säger Agne Larsson, fackförbundet Metalls regionala skyddsombud i Eskilstuna.

Så sent som igår kritiserade Arbetsmiljöverket Outokumpu för brister i arbetsmiljön som kan ha orsakat den dödsolycka som inträffade på företaget i november förra året. Men anledningen till att skyddsombuden slutade i december var att de tyckte att ledningen, sedan ett år tillbaka, slutat samarbeta med facket.

Outokumpus VD, Bengt Blomberg säger till tidningens Dagens Arbete att han inte är nöjd med situationen men att företaget inte lyckats rekrytera några nya skyddsombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".