Plusjobben i Strängnäs försenas

Det ansvariga kommunalrådet vägrar förhandla med facken om plusjobbarnas löner. Oppositionen tycker det är bedrövligt och chefen för arbetsförmedlingen oroar sig för att plusjobben försenas samtidigt som arbetslösheten stiger.

Ansvarigt kommunalråd Helene Rheindorf, kd, vidhåller i ett brev till Sveriges Radio Sörmland att hon inte tänker förhandla med facken om lönen för plusjobbarna. Något som upprör oppositionsrådet Tord Tjernström, s.

- Med den arbetslöshet som vi har i Strängnäs och som säkerligen kommer att öka är det olyckligt att man inte vill utnyttja de här 35 plusjobbsplatserna, säger Tord Tjernström.

Det var i våra sändningar i fredags som Helene Rheindorf gick ut med beskedet att hon inte tänkte teckna några lokala kollektivavtal med facken, och alltså inte heller förhandla om plusarbetarnas löner. Det kommunen får från staten, enligt Rheindorf 14 800 kronor i månaden per plusjobb är maxtak. Frågan är inte förhandlingsbar. I ett brev till Sveriges radio Sörmland säger Rheindorf idag att hon står fast vid att det inte ska slutas några lokala avtal med facken och säger sig inte förstå meningen med såna avtal.

Och facken i sin tur viker sig inte utan ställer samma krav i Strängnäs som de gjort i de kommuner som redan är klara och kan börja anställa långtidsarbetslösa: Nyköping, Oxelösund, Eskilstuna och Flen.

I förmiddags gjorde kommunens personalchef en första framstöt hos SKTF:s representant men SKTF krävde då som väntat att få se ett förslag till avtal från kommunens sida.

Strängnäs har drabbats av stora varsel senaste året, först Garnisonen sedan Hemglass, vilket gör att arbetslösheten nu ligger betydligt högre än tidigare. Arbetsförmedningens chef Roland Gustafsson är oroad över att plusjobben i Strängnäs gått i stå.

- Arbetslösheten stiger och vi förväntar oss att den landar på 6,3 procent i slutet av 2006. Då är det förstås väldigt synd om vi inte kunde komma till skott med avtal om plusjobben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".