Kustbevakare hotas av sjöfyllerister

Var sjunde anställd inom kustbevakningen utsätts för hot, våld och trakasserier inom jobbet. Det visar en färsk undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Kjell Larsson som är chef på Kustbevakningens östra region som bland annat omfattar Sörmland och Mälaren har erfarenhet av att personal har slutat på grund av hoten.  

- Det var en flicka som blev hotad för två år sedan och hon tyckte det var så jobbigt att hon inte vill jobba kvar, säger Kjell Larsson.

Det här är än så länge ett undantag. Men Brå-rapporten visar på ökade problem med hot och trakasserier, runt fjorton procent av kustbevakarna svarade att de hade råkat ut för sådana. Och utsattheten på sjön är påtaglig.

- Är man ute till sjöss är man ofta långt ifrån den snabba hjälp som t.ex. en polisman på land kan få, menar Kjell Larsson.

Kustbevakningen jobbar bland annat med gränsöverskridande brottslighet. Och hot från avslöjade smugglare och andra förekommer. Men det vanligaste hotet som enligt Kjell Larsson har ökat på senare år är ett annat:

- Fler och fler krogar har etablerats i skärgården i Stockholm och Sörmland och det leder i sin tur till att människor inte alltid är helt nyktra när de kör båt. Då kan det bli aggressioner när vi stoppar dem ett på natten, konstaterar Kjell Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".